Opis aranżacji
Kuchenna aranżacja à la française jest pełna pałacowego szyku. Nie ma w niej jednak barokowego przepychu. Pojawiają się za to delikatne akcenty prowansalskie i czar wysmakowanych detali.
Styl francuski lubi biel i pastele. Preferuje też symetrię i równowagę, dlatego chętnie wprowadza efekt lustrzanego odbicia: parzystą liczbę sprzętów czy dodatków, zlokalizowanych często na przeciwległych krańcach pomieszczenia. Dwie lampy, dwie przeszklone witryny, dwa wazony, dwa wysokie stołki oraz niskie taborety.
Klasyczne meble o finezyjnie zdobionych frontach ze srebrnymi gałkami ładnie współgrają ze sztukateriami, białymi cegiełkami płytek, oknami ze szprosami. Szafki kuchenne w formie witrynek pozwalają wyeksponować szklane naczynia czy porcelanę w kolorze écru. Otwarte półki narożne są świetnym miejscem na ozdobne pojemniki o delikatnych lawendowych wzorach. Królują szlachetne materiały. Drewniane, białe meble mają jasne, kamienne blaty.
W centrum znajduje się wyspa. Ulokowano na niej strefę zmywania z granitowym zlewozmywakiem w subtelnym kolorze. Dopasowano do niego elegancką, chromowaną baterię stojącą Tiga VerdeLine. To model z wygodną obrotową wylewką, zakończoną perlatorem, wyposażony w regulator ceramiczny.
Nad wyspą pysznią się dwa okazałe żyrandole w kolorze starego złota. Błyszczące detale przywołują styl retro, a czasem zaskakują, jak „złocony” robot kuchenny albo mikser. Całości dopełniają kwiaty w kryształowym wazonie, srebrna taca… Ot, francuski entourage.